לא מצאת פסק דין שחיפשת? ניתן לעשות חיפוש מתקדם ולמצא את כל רשימת פסקי הדין!

מספר בקשה: 4

בפני

כבוד השופטת הילה גורביץ עובדיה

המבקש:

עו"ד י.י.ס. ת"ז ——– (מנהל עזבון)

נגד

הזוכים:

1. ד.א.פ. ת"ז ——–

2. ל.א. ת"ז ——–

פסק דין

זו תובענה לתשלום שכר מנהל עִזבון והחזר הוצאותיו. בבקשה עתר מנהל העִזבון לתשלום שכר בשיעור של 2% מהיקף העִזבון כשהוא מציין כי שווי העִזבון כ-3.5 מיליון ₪ – מרביתו בשל זכויות המנוח בשני נכסי מקרקעין.

המנוח, ל.ה. ז"ל, הלך לעולמו ביום 01.08.2021, כשהוא מותיר אחריו צוואה בעדים שנערכה על-ידי מנהל העִזבון שמונה. על פי הוראות הצוואה, חילק המנוח את רכושו כך שציווה דירה אחת לבתו, דירה שנייה לבנו ושאר רכושו בחלקים שווים בין שני ילדים. עוד ציווה המנוח כי הוא ממנה את עוה"ד המבקש כמנהל העִזבון.

צוואת המנוח, יחד עם בקשת מינוי עוה"ד המבקש, הוגשה לרשם לענייני ירושה. ביום 02.11.2021 ניתן צו קיום לצוואה ומינוי המבקש כמנהל עִזבון המנוח. על פי הבקשה והמצורפים לה, במסגרת תפקידו כמנהל עִזבון פעל המבקש ופנה לבנק שציין המנוח בצוואתו לשם הכנת הפרטה, רשם את דירות העִזבון על שם כל אחד מהזוכים ופרסם הודעה לנושים. נוסף על כך, מציין המבקש כי הגיש בקשה לצו קיום הצוואה, למינויו כמנהל עִזבון ופעל לקבל את צו קיום הצוואה בהסכמת שני היורשים.

בהתאם לסעיף 81 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה"), כאשר קבע המוריש בצוואתו אדם שימונה כמנהל עִזבונו – ימנה בית המשפט את אותו האדם, זולת אם בית המשפט משוכנע מטעמים שיירשמו שיש נסיבות מיוחדות שלא למנותו.

מינוי מנהל עִזבון נועד לשמירת העִזבון. בהתאם להוראות סעיף 82 לחוק הירושה תפקידו של מנהל העִזבון לכנס את העִזבון, לנהל את העִזבון, לסלק את חובות העִזבון, לחלק את העִזבון בין היורשים בהתאם לצו קיום הצוואה ולעשות כל דבר אחר הדרוש לביצוע הוראות הצוואה שקוימה.

המתווה הנורמטיבי בכל הנוגע לניהול עִזבון על ידי מנהל עִזבון מוסדר בסימן ב' לפרק השישי של חוק הירושה, תשכ"ה – 1965. סעיף 91 לחוק הירושה קובע כי "בית משפט רשאי לפסוק למנהל עִזבון שכר, לפי כללים שקבע שר המשפטים בתקנות". בפרק ז1 בתקנות הירושה, תשנ"ח-1998, נקבעה המסגרת לפסיקת שכר הטִרחה: בבקשה, שתוגש ושתידון בתום ניהול העִזבון (תקנה 45א+45ד), על מנהל העִזבון לפרט את שווי נכסי העִזבון (45ז), את הפעולות שביצע (תקנה 45ג), את גובה השכר ואת דרך חישובו. כן קובעות התקנות כי בית המשפט לא ידון בבקשה לפסיקת שכר מנהל עִזבון בטרם ניתנה הודעת האפוטרופוס הכללי כי בדק את הפרטה הסופית או שהחליט לא לבודקה.

תקנות 45ב ו- 45ג קובעות מה יהיה שיעור שכר הטרחה ומה יכלול. תקנות אלו מפרטות אף את אמות המידה לקביעת שכר הטרחה והפרמטרים אותם יש לקחת חשבון. הלכה פסוקה היא כי שכר מנהל העִזבון מבוסס הן על שווי העִזבון והן על היקף העבודה בפועל שהשקיע מנהל העִזבון בתפקידו ובהתייחס לטיב הפעולות שביצע ולתקופת ניהול העִזבון. שכלול המרכיבים ויש האומרים חיבורם, הוא שמהווה את התמונה המלאה בדבר עבודת מנהל העִזבון הראויה לתשלום שכר.

תקנה 45ב קובעת כי שכר מנהל העִזבון לא יעלה על 3% משווי העִזבון ויפסק בהתחשב, בן היתר, בהיקף העִזבון, הפעולות שביצע מנהל העִזבון, סוג הנכסים למימוש ועוד. כאשר כולל ניהול העִזבון פעולות חריגות או מאמץ מיוחד רשאי בית המשפט (ס"ק (ב) לתקנה הנ"ל) להגדיל את שכר מנהל העִזבון עד לתקרה של 4%. כבר נפסק לא אחת כי אין זה דבר מובן מאליו שמנהל עִזבון יזכה לשכר טרחה ברף העליון של הסקאלה שקבע המחוקק. למעשה, ההיפך הוא הנכון וסביר להניח שממוצע שכר הטִרחה יתקרב לשיעור של 1.5–2 אחוזים. ראו דברי כב' השופט גרינברגר בתמ"ש (י-ם) 50515/02 עו"ד משה בזק מנהל העִזבון נ' האפוטרופוס הכללי (01.08.02) אשר צוטטו בהסכמה ברמ"ש (י-ם) 47544-03-14 עִזבון פלוני ז"ל ואח' נ' עו"ד אורית יפת, מנהלת העִזבון מיום 19.01.2015.

במקרה שלפניי, לא הוכח כי קיים צורך לשמור על העזבון או לכנסו. לא הוכח גם כי הונחה בפניי הזוכים של הצוואה האפשרות לכך שניתן לחלק את העזבון ללא מינוי מנהל עִזבון.

איני סבורה כי יש צורך להכביר במילים על-מנת לציין כי לא עולה מהתובענה שהיה הכרח למנות מנהל עִזבון או שמנהל העִזבון נדרש לבצע פעולות מיוחדות או מורכבות שלא ניתן לבצעם על סמך צו קיום צוואה. אציין בתמצית כי רישום זכויות על שם זוכה מצריך צו קיום צוואה בלבד, ותקופת ניהול העִזבון היא כאמור מיום 02.11.2021 ועד הגשת תובענה זו בתאריך 08.12.2021, ולא הונחה בפניי ראייה כי הוסבר לזוכים כי באפשרותם להימנע ממינוי מנהל עִזבון.

על כן, על פי סמכותי, לאחר שבחנתי את הפעולות שביצע מנהל העִזבון ואת תקופת ניהול העִזבון – אני קוצבת את שכרו של מנהל העִזבון בשיעור של 0.5% בצירוף מע"מ.

אני מאשרת את החזר ההוצאות שפורטו בסעיף 5 לבקשה: 546 ₪ בגין פרסום ואגרת רישום.

אשר לבקשה לפסיקת שכר עבור הבקשה להגשת תובענה לצו קיום צוואה; בהתאם לתקנה 45ג(א) שכר מנהל העִזבון אינו כולל שכר עבור הגשת בקשות לצו ירושה וצו קיום צוואה והגשתה אינה מבין התפקידים והפעולות המוטלים על מנהל העִזבון בהתאם לסעיף 82 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. במצב זה תשלום השכר הוא מאת מי שביקש את השירות של הגשת התובענה, ולא מקופת העִזבון. ראו: שוחט, גולדברג, פלומין דיני ירושה ועִזבון, מהדורה שישית מורחבת, בעמוד 180 והאסמכתאות שם. על כן, איני פוסקת למנהל העִזבון שכר בגין הגשת הבקשה למתן צו קיום לצוואה (בגין רכיב זה, עתר מנהל העִזבון כי ישולם סך 17,896 ₪ + מע"מ).

עוד ובהקשר זה אציין כי על אף שניתנה הסכמת הזוכים על פי הצוואה לשכר שהתבקש, לרבות לעניין השכר עבור הגשת הבקשה למתן צו קיום צוואה, וב"כ היועמ"ש הודיע כי לאור הסכמה זו, הוא אינו מתנגד – הרי שיש בהסכמה זו לשנות החלטתי מהותית, הואיל ומדובר בניהול עִזבון אשר נפרש על פני כחודש ימים בלבד, ופעולות מנהל העִזבון כללו רישום מיטלטלי המנוח, רישום הזכויות במקרקעין על שם הזוכים ופנייה לבנק בלבד.

מותר לפרסום בהשמטת פרטים מזהים ולאחר תיקוני הגהה ועריכה.

המזכירות תמציא למנהל העִזבון, לב"כ היועמ"ש ולזוכים ותסגור התובענה.

ניתנה היום, כ"ג אדר א' תשפ"ב, 24 פברואר 2022, בהעדר הצדדים.

לחזור למשהו ספיציפי?

תמונה של פורטל פסקי הדין בישראל

פורטל פסקי הדין בישראל

פורטל פסקי הדין של ישראל - מקום אחד לכל פס"ד של בתי המשפט הישראלי והמחוזות השונים

השאר תגובה

error: תוכן זה מוגן !!